Piticirea galbena a orzului , este o viroza foarte frecventa si extrem de pagubitoare. Din pacate in acest an, multe lanuri de orz pe care le-am vazut in ultima perioada in Dobrogea, prezinta simptomele acestei viroze. Asfel frunzele sunt ingalbenite viroza propagandu-se de la varf spre baza si de la margini spre nervura mediana a frunzelor. Frunzele atacate sunt ingrosate, drepte si tari, iar plantele virozate raman pitice, cu aspect de tufa si au un sistem radicular slab dezvoltat.
De obicei planele de orz sunt infectate in toamna, vectorul de transmitere a virozei fiind 14 specii de afide. Aceste afide, transmit virusul plantelor de orz de la gramineele perene spontane, care sunt considerate plante gazda.
Instalarea acestei viroze poate fi impiedicata prin masuri agrotehnice cum ar fi : evitarea semanatului prea timpuriu la orzul de toamna , insamantarea mai timpurie in cazul orzoaicei de primavara si evitarea parcelelor cu potential de atac ridicat . Este importanta si alegerea unor soiuri rezistente genetic la acest patogen. Combaterea afidelor, vectori ai virozei, este de asemennea deosebit de importanta si poate fi realizata preventiv prin tratarea semintei cu insectofungicide si curativ prin tratamente cu insecticide in vegetatie.
Dr.Ing. Stelian Toma.
Leave a Reply