Cercetarile stiintifice, efectuate de pedologi si agrochimisti au evidentiat legatura directa intre utilizarea ingrasamintelor si modificarea insusirilor agrochimice ale solului. Cea mai importanta insusire agrochimica a solului, direct influentata de utilizarea ingrasamintelor chimice este pH-ul in stratul arabil al solului. Modificarea pH-ului determina schimbari radicale in regimul de nutritie al plantelor de cultura, cu consecinte directe asupra randamentelor la hectar si asupra calitatii productiei obtinute.
Asfel a fost evidentiata, scaderea pH- ului si implicit acidifierea solului, in conditiile aplicarii mai multi ani consecutiv a azotatului de amoniu, indiferent de dozele de ingrasaminte cu fosfor utilizate. Scaderea pH-ului a fost direct proportionala cu doza de azotat de amoniu aplicata, fapt care demonstreaza inca odata ca, recomandarea azotatului de amoniu pentru utilizarea pe solurile alcaline este una corecta si sustinuta stiintific. Efectul acidifiant al azotatului de amoniu asupra solului este datorat formarii acidului azotic prin nitrificarea amoniului, asociate cu debazificarea solului atat prin cresterea consumului de elemente bazice din sol, cat si prin percolarea in adancime a bazelor schimbabile din solutia solului.
Utilizarea ingrasamintelor cu fosfor, indiferent de tipul lor, nu are nici o influenta asupra pH-ului si implicit asupra reactiei solului. Trebuie mentionat ca pe solurile alcaline, cu un continut ridicat de carbonat de calciu in toate orizonturile pedogenetice, este recomandata aplicarea unor doze mici si repetate de ingrasaminte cu fosfor, evitandu-se asfel blocarea acestui element sub forma de fosfat tricalcic, insolubil pentru plante.
Ingrasamintele cu potasiu, asa cum au evidentiat cercetarile efectuate, pot determina o usoara crestere a pH-ului solului, ca urmare a aportului de baze in sol adus de aplicarea potasiului si implicit a compensarii pierderilor de baze din sol prin levigare.
Alegerea corecta a tipului de ingrasamant utilizat si otimizarea dozelor aplicate, sunt considerente de baza in stabilirea planului de fertilizare intr-o exploatatie agricola, realizandu-se asfel atat eficientizarea economica a activitati cat si fundamentarea stiintifica a tehnologiilor aplicate.
Dr.Ing. Stelian Toma
sursa – Alcatuirea planurilor de fertilizare – C. Hera si Z. Borlan.
Leave a Reply