“Editarea” genelor este tehnica inovatoare din domeniul biotehnologiei

Descoperirile recente permit editarea precisa a unor gene astfel incat exista posibilitatea imbunatatirii genetice a fructelor si a altor culturi fara a mai fi nevoie de introducerea unor gene straine. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca imediat ce publicul va constientiza ceea ce aduc nou si diferit aceste biotehnologii, fructele “editate” genetic ar putea fi acceptate mai usor de consumatori fata de culturile transgenice.

Acest lucru ar putea insemna ca versiunile editate ale unor culturi modificate genetic, cum ar fi “super-bananele” care produc mai multa vitamina A, merele care nu se oxideaza dupa taiere sau alte produse, ar putea aparea pe rafturile supermarketurilor. “Evitarea introducerii unor gene straine ar face culturile editate genetic sa fie mai naturale decat culturile transgenice”, a declarat Chidananda Nagamangala Kanchiswamy de la Institutul Agronomic San Michele din Italia. De exemplu, modificarile unor caracteristici ale fructelor ar putea fi facute prin mici trucuri genetice, concepute pentru a mari sau micsora cantitatea de ingrediente naturale pe care plantele oricum deja le produc. Cercetatorii au declarat ca plantele editate genetic prin inserarea, stergerea sau alterarea genelor existente ar putea chiar sa nu cada sub incidenta legislatiei specifice OMG,  in functie de interpretarea Comisiei si a statelor membre reglementatoare din Uniunea Europeana. Culturile de pomi fructiferi sunt doar un exemplu, noua tehnica din biotehnologie oferind zeci de alte posibile utilizari. Acest lucru ar deschide usa dezvoltarii unor culturi cu calitati superioare si ar permite comercializarea lor chiar si in tarile in care OMG au fost intampinate cu critici dure si controverse.

Cititi mai mult in www.theland.com.au


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *