Direct proportional cu extinderea suprafetelor de rapita de toamna cultivate , creste si interesul pentru optimizarea tehnologiei acestei culturi. Ca urmare, marile companii producatoare de samanta si cele care produc pesticide si ingrasaminte utilizate la aceasta cultura , acorda din ce in ce mai mare importanta cercetarii si inovarii in acest sens.
Anual sunt testate pentru a fi omologate soiuri si hibrizi noi , erbicide , fungicige , insecticide si ingrasaminte, care pot asigura un management mai eficient al tehnologiei de cultura. Asa cum este si normal , pe o piata concurentiala cu un numar apreciabil de jucatori , este extrem de important ca solutiile oferite din punct de vedere tehnologic sa fie bine argumentate din punct de vedere stiintific si in acelasi timp ancorate in realitatea fermelor romanesti. In acest sens o parte din companiile producatoare de samanta de rapita si am putea aminti aici KWS , EURALIS , CAUSSADE , SYNGENTA , BIOCROP , etc., au introdus in acest an in politica comerciala , segmentarea ofertei de soiuri si hibrizi in functie de zona de cultura , tocmai in ideea adaptarii acestei oferte la specificitatea fiecarei zone.
Deasemenea companiile producatoare de ingrasaminte chimice si fertilizati foliari dintre care amintim TIMAC AGRO , AGRI TECNO FERTILIZANTES , ARVI AGRO, etc., au introdus pe piata sortimente dedicate special culturii de rapita, diferentiate in functie de Ph-ul solurilor pe care este infiintata cultura.
Nu in ultimul rand , companiile producatoare de pesticide cum ar fi SYNGENTA , BASF , BAYER , DU PONT, etc., au alocat bugete impresionante , pentru creerea si omologarea de produse din ce in ce mai specializate pentru cultura rapitei care sa asigure nu doar un control de durata al daunatorilor respectiv agentilor patogeni , dar care sa afecteze cat mai putin mediul in general si entomofauna utila in special.
Toate aceste inovatii au rolul de a pune la dispozitia fermierilor toate elementele necesare pentru realizarii unei tehnologii de cultura competitive , care sa conduca in final la valorificare superioara a potentialului soiul sau hibridului cultivat.
drd.ing. STELIAN TOMA
Leave a Reply