Pentru asigurarea unui management tehnologic optim la cultura de rapita , este important sa cunoastem conditiile pedologice concrete din zona de cultura si bineinteles limitarile impuse de acestea. Spre exemplu in zona Dobrogei centrale si de nord , datorita tipului de sol predominant alcalin , tehnologia de cultura a rapitei si in special fertilizarea, trebuie sa tina seama de conditiile pedologice zonale. De aceea am considerat utila reamnitirea caracteristicilor specifice acestor soluri.
•Din punct de vedere al PH-ului , pentru cultura rapitei ,optimul este 7-8 (dupa cercetarile efectuate de DAVIDESCU & colab. 1981)
•Solurile alcaline au o aerare buna , ceea ce determina un raport intre anionul nitric- NO3 si cationul amoniu- NH4 in favoarea anionului nitric-NO3.
•De asemenea solurile alcaline au continut mare de sodiu schimbabil aceasta caracteristica determinand retinerea puternica a apei sub forma de apa inaccesibila plantelor(apa de gonflarea a coloizilor) si mai putin ca apa capilara sau gravitationala accesibila plantelor. Cand coloizii solului se deshidrateaza acesta se usuca puternic si se intareste devenind impermeabil pentru radacinile plantelor , de asemenea porozitatea capilara si totala scade sub 30 %.
•Alcalinitatea ridicata( asociata cu uscarea solului) maresta presiunea osmotica a solutiei solului , peste 15 at cat este forta de suctie a radacinilor , ceea ce determina – seceta fiziologica- si reducerea absorbtiei anionului nitric NO3 si cresterea absorbtiei cationului amoniu NH4 care insa este in cantitate mai mica in solurile alcaline. Ca urmare varfurile radiculare devin mucilaginoase si isi stopeaza cresterea. Sensibilitatea cea mai mare a palntelor la alcalinizare se manifesta la germinare(intarzie germinarea- Axenova-1975) si imediat dupa germinare , mai sensibile in acest sens fiind leguminoasele si mai rezistente gramineele.
•Pragul de toleranta la salinitate al rapitei este de 600-800 ppm si depinde de PH si de natura sarurilor din solutia solului. Asfel , in solurile cu un continut de carbonatii – CaCO3 – in solutia solului ridicat pot aparea fenomene de fitotoxicitate la cultura de rapita ,in timp ce pe solurile cu un continut mai mare de sulfati – SO4-aceasta fitotoxicitate este mult mai mica sau inexistenta.
•Ca urmare pe solurile alcaline se recomanda folosirea ing. chimice cu reactie fiziologica acida cum ar fi, sulfatul de amoniu (NH4)2SO4 sau azotatul de amoniu NH4NO3 (conform experientelor lui Gh. Sandu-1978-privind efectul ing. cu azot pe soluri alcaline). Mai nou pentru fertilizarea faziala cu foarte bune rezultate, la cultura de rapita poate fi utilizat si ingrasamantul Timazot 30 – cu urmatarea compozitie -30%N+25%SO3+2%MgO.
Pentru optimizarea sistemului de fertilizare , primul pas cu care trebuie sa incepeti tebuie sa fie cartarea pedologica si agrochimica a solului. In acest sens puteti aplela la OJSPA – judetene , costurile unei asemenea lucrari fiind modice in comparatie cu beneficiile pe care le aduce pentru ferma d-voastra , din punct de vedere tehnologic si implicit economic.
Leave a Reply